Welke zoekmachines zijn goed voor je privacy?

 Welke zoekmachines zijn goed voor je privacy?

Helaas is inmiddels wel bekend dat lang niet alle zoekmachines goed omgaan met je privacy. De data van je zoekopdrachten worden gebruikt om adverteerders te trekken. Maar je wordt zelfs getraceerd op het moment dat je een zoekopdracht invult. Google staat erom bekend dat ze niet altijd goed met je privacy omgaan. Ze verzamelen veel data op bassi van je zoekopdrachten en hier verdienen ze geld aan. Maar welke zoekmachines zijn wel goed voor je privacy? Wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

DuckDuckGo

DuckDuckGo is de laatste jarne steeds bekender geworden als zoekmachine die je privacy wel op prijs stelt. Ze maken voor hun zoekresultaten wel gebruik van zoekmachines zoals Yahoo, Google en Wikipedia. De afgelopen jaren is het aantal gebruikers van DuckDuckGo flink gegroeid tot wel 14 miljoen zoekresultaten per dag. Ze hebben een vrij transparant privacy beleid waarbij jouw privacy op 1 staat. Ze verdienen daarnaast geen geld met het verkopen van je gegevens. Het enige wat ze doen is advertenties verkopen en inkomsten halen uit affiliaties via Ebay en Amazon.

Swisscows

Zwitserland staat natuurlijk vanwege de wetgeving bekend als een land die uitstekend om kan gaan met je privacy. Vanuit Zwitserland is er daarom ook een zoekmachine opgericht die de privacy van de klanten via de Zwitserse wetgeving beschermd. Voor de zoekresultaten worden geen gegevens van bezoekers opgeslagen. Je IP adres wordt niet geregistreerd en ook geen informatie over je apparaat of online activiteiten. De zoekmachine heeft een eigen server in de Zwitserse Alpen. De zoekmachine verdient geld door advertenties en banners van sponsors bij de zoekopdrachten te tonen. Dit zijn echter algemene advertenties en niet op basis van je zoekgeschiedenis of locatie. Kortom een privacy vriendelijke oplossing.

SearX

SearX combineert de resultaten van meerdere zoekmachines wereldwijd en geeft op basis hiervan de beste resultaten. Tijdens het zoeken is de gebruikers anoniem omdat de resultaten gezocht worden op basis van SearX. Je kan zo de database van Google doorzoeken zonder dat ze achter je gegevens komen. In tegenstelling tot andere privacy vriendelijke zoekmachines vertoont SearX ook geen advertenties. De enige manier waarop het bedrijf draait is doormiddel van donaties. Zelfs hierin zijn ze open want ze laten precies zien hoeveel geld er gedoneerd is en uiteraard is elke donateur anoniem. Door met donaties te werken hoeven ze geen data door te verkopen voor advertenties en blijven je gegevens anoniem.

admin

Gerelateerd

Leave a Reply