Vier eigenschappen van goed leiderschap

 Vier eigenschappen van goed leiderschap

Of je de CEO bent van een grote firma, een leidinggevende functie hebt over een team, thuis binnen je gezin de touwtjes in handen hebt of in het bestuur zit van een lokale sportclub, de rol van een leider is niet altijd even makkelijk. We zetten vier eigenschappen van goed leiderschap op de werkvloer voor jou op een rijtje. 

Mensenkennis

Mensenkennis is een belangrijke eigenschap van een leider in werkverband. Een goede leider kijkt naar de kwaliteiten van de mensen die hij of zij voor zich heeft. De individuele kwaliteiten en eigenschappen van de teamleden, die in de eerste plaats zorgvuldig samengesteld en op elkaar afgestemd zijn, spelen een cruciale rol. Zo zal de vlotheid van de samenwerking grotendeels afhankelijk zijn van die factoren. Er berust een leider dus de moeilijke taak om met enig oog voor detail het team samen te stellen. Zomaar willekeurig mensen in een groep gooien en hopen op een goed resultaat is gekkenwerk. Sommige mensen matchen beter dan anderen, de ene kan al wat meer verantwoordelijkheid aan dan de ander: wie kan je bijvoorbeeld vertrouwen met een creditcard? Zeker wanneer het een financiële situatie betreft, moet je een goed idee hebben van welke werknemers betrouwbaar zijn. Inzicht in de persoonlijke eigenschappen en je mensenkennis inzetten is dus een eerste stap. 

Valkuilen zien 

Een goede leider is voortdurend de omgeving aan het ‘scannen’. Potentiële valkuilen worden op deze manier tijdig opgemerkt. Zo kan je slim inspelen op potentiële instinkers als het aankomt op het runnen van je business. Hierbij komt regelmatige en doelgerichte communicatie enorm van pas. 

Weloverwogen keuzes maken 

Impulsiviteit kan af en toe nuttig zijn, maar te veel van het goede zorgt voor chaos. Ook als je straks softwaretools kiest om het werk in goede banen te leiden kan je best even nadenken voor je keuzes maakt. Wat heeft jouw team nodig? Run je een webshop? Denk dan bijvoorbeeld aan een betaalprovider: dit neemt veel financiële administratie uit handen. Zoek je een degelijk CRM-systeem? Plan dan gesprekken in met vertegenwoordigers zodat je al je vragen kan stellen. Enkel zo zal je een goede keuze kunnen maken die past bij de noden van jouw business en team. 

Fijne werksfeer 

Last but not least: keep it fun! Het is essentieel om een goede werksfeer te bewaren. Een kwaliteit van een goede leider die je zeker niet mag onderschatten. Krijgen je teamleden er straks de pest in en zakt hun motivatie onder nul? Dan mag jij nog zo je best doen de beste keuzes te maken voor je business, zonder je team ben je verloren. Las daarom van tijd tot tijd naast een goed gesprek ook leuke en ontspannende activiteiten in. 

admin

Gerelateerd