Met kinderen in huis door de zomer

 Met kinderen in huis door de zomer

Met kinderen in huis door de zomer

Een huis heeft de neiging om volgestouwd te raken, en zeker wanneer je kinderen hebt. Kinderspeelgoed zwerft door het huis, wasmanden staan opgestapeld in de gang en de traptreden liggen vol dingen die niemand mee naar boven neemt.

In de zomer, wanneer iedereen meer thuis is, lijkt het rommelprobleem nog erger te worden. Speelgoed verdwijnt in de tuin of komt juist uit de tuin naar binnen. Kinderen lopen op natte voeten van het terras de woonkamer in en overal slingeren er handdoeken en flessen zonnebrand. Wat doe je er aan? Wij hebben 3 tips!

Organiseer je huishouden

Toegegeven, het heeft wel echt iets gezelligs. De zomermaanden zijn er om te genieten. Maar soms loopt de rommel de spuigaten uit en dan kan je je zitten frustreren. Om dat gevoel tegen te gaan, kan je je huis organiseren. Dit is op zich niet zo moeilijk, maar het vraagt wat nadenken en een beetje inspanning van alle bewoners in huis. Zorg ten eerste al dat alles een plekje heeft (in de keuken, berging, slaapkamer), dat maakt opruimen gemakkelijker en je vindt alles terug. Integreer opruimen ook in de routine van de dag zoals bij maaltijden, voor het slapengaan of na de douche. Maak ten slotte een aantal stevige basisregels en zorg er voor dat iedereen zich daar aan houdt. Hier zijn al drie regels waar wij mee aan de slag gingen:

–     De was wordt meteen door iedereen in de wasmand gegooid

–     De kinderen ruimen om de beurt na elke maaltijd de tafel af

–     Bij een snackje of klein hongertje, ruimt iedereen zelf de keuken op

Dolle pret buiten en binnen

Kinderen hebben de neiging om hun speelgoed over het hele huis én de tuin te verspreiden. Door een aantal basisregels af te spreken, voorkom je rommel en, erger nog, het verlies van geliefde stukken speelgoed.

Spreek bijvoorbeeld af dat binnenspeelgoed binnen moet blijven. En beperk het buitenspeelgoed tot een bepaalde hoek van de tuin. Willen jouw kinderen toch met alle geweld een blokken fort bouwen in de tuin? Giet hun blokken dan in een houten bak. Zo kunnen ze naar hartenlust spelen zonder dat de blokken in het lange gras verloren gaan. Ook over het zwembadje in de zomer waar de kinderen zo zot van zijn, maak je best wat regels: propere handdoeken, voeten en water zijn de verantwoordelijkheid van de kinderen zelf.

Hou een geheim wapen achter de hand

Loopt het toch mis en zijn de kinderen uitgekeken op het speelgoed dat ze hebben? Dat los je op door een deel van het speelgoed achter de hand te houden. Tover het tevoorschijn op momenten van verveling en hop, je kinderen zijn weer een tijdje zoet.

Wees ook niet bang om kleine projectjes voor te stellen. Wat denk je er van om een kleine moestuin te starten met jouw kinderen? Daar hoef je echt niet de hele tuin voor om te spitten, simpelweg veldsla in een bloembak planten is al een hele ervaring. Laat jouw kind kiezen wat het wil kweken en geef het de vrijheid om zelf voor de moestuin te zorgen.

Het planten van een moestuin is een leerrijke ervaring. Jouw kind leert hoe voedsel groeit, hoe je voor planten moet zorgen en vaak staan ze te springen om te proeven wat ze zelf hebben gekweekt. Win-win!

admin

Gerelateerd