Het kopen van een bedrijf doe je zo!

 Het kopen van een bedrijf doe je zo!

Het kopen van een bedrijf kan verschillende redenen hebben, vaak gaat het om bedrijfsgroei. Er zijn daarom een aantal verschillende manieren om bedrijven te kopen, hoewel het aankoopproces vaak hetzelfde is. Bent u bereid om een bedrijf over te kopen en benieuwd naar het algehele proces? In deze blog hebben wij de 6 stappen die u moet doorlopen voor het kopen van een bedrijf! 

Schakel een specialist in

Zodra u heeft besloten een bedrijf over te nemen, is het verstandig in zee te gaan met een specialist als Marktlink die u hierbij kunt adviseren. Zij kunnen alles uitleggen over de overname en helpen met het maken van belangrijke keuzes. Voor een aankoopproces wordt er een team opgesteld bestaande uit consultants, juristen en andere experts. Wanneer dit is opgesteld worden de wensen en doelstellingen besproken.

Opstellen van een zoekprofiel

Het zoeken naar een potentieel bedrijf die u wilt overnemen kan soms lastiger zijn dan gedacht. Daarom is het van belang een zoekprofiel op te stellen waar doelstellingen, sector en financiële zaken duidelijk in worden neergezet. Aan de hand van zo’n zoekprofiel kan een specialist gerichter naar een geschikt bedrijf zoeken. Wanneer dit duidelijk is kan uw adviseur op zoek naar de beste match voor u.

Longlist en shortlist

Aan de hand van het opgestelde zoekprofiel worden longlists en vervolgens shortlists opgesteld, waar potentiële bedrijven in staan. Er wordt een zo’n ruim mogelijke lijst samengesteld waarna samen een selectie wordt gemaakt met de meest interessante ondernemingen. Dit wordt de shortlist genoemd.

Analyse

Na het onder de loep nemen van de shortlist worden de bedrijven benaderd door de specialisten. Er wordt dan gevraagd of zij geïnteresseerd zijn in een overname. Wanneer dit het geval is, wordt het bedrijf zorgvuldig geanalyseerd en de waarde van het bedrijf wordt bepaalt.

Due diligence

Na deze analyse gaan de juristen beginnen aan een intentieovereenkomst, hierin staan alle voorwaarden van de overname. Wanneer deze overeenkomst getekend is door beide partijen wordt het personeel ingelicht over de overname. Voor de zekerheid wordt hierna nog een due diligence onderzoek gedaan. Hierbij wordt gekeken of alles juridisch in orde is en als dit het geval is, wordt de financiering besproken.

De laatste stap

Wanneer alles in goed overleg is besproken en beslist, is het tijd voor het tekenen van de contracten om het officieel te maken en is het bedrijf succesvol overgenomen. Tijd voor een nieuwe uitdaging!

admin

Gerelateerd